Reklámfilmünk ide kattintva nyílik megMai dátum
2019.12.07
Névnap
Ambrus
Kapcsolat
Levél nekem
Látogatók
1701524
Frissítve
2019.12.05

40.jpg

24.jpg

32.jpg

8.jpg

kep_3.jpg

C I K K E K « Vissza a főoldalra

HASZNOS "HULLADÉKOK" A KONYHÁBAN

Szerző: Nagy Z. Róbert • 2007.09.25

Aki sokat forgolódik a konyhában tudja csak igazán mennyi hulladék keletkezhet egy-egy ebéd vagy vacsora elkészítése során - ám ezeknek jelentős része még hasznosítható volna. Ez egyfelől költségmegtakarítást eredményez...

cikk_10_bek_44.jpg

Az elsõ ilyen praktika a leveszöldségek felhasználásához kapcsolódik. Aki nem fagyasztott, hanem friss sárgarépa-, petrezselyem-, pasztinákgyökeret vagy zellergumót vásárol és a rügy alatt 2-3 centiméterrel vágja le a levesbevalót, a fennmaradó részbõl pár nap alatt levélzöldséget állíthat elõ. Csak vízbe, vagy nedves homokba kell helyezni, és ablak mellé rakni. Szobahõmérsékleten rövidesen kihajt. Bár az így "termesztett" levelek a szegényes téli napfény miatt nem vetekszenek a nyári dús zöldséglombbal, de legalább a frissesség és a vegyszermentesség garantált.
Ha több zöldségmagunk van otthon, mint amennyit tavasszal el tudnánk vetni a kertbe kicsíráztathatjuk azokat. Amellett, hogy kiváló vitaminforrás a frissen fogyasztható csíra, elõállítása is egyszerû. Egy tálcára szórva a magvakat, naponta két három alkalommal vízzel öblítsük át, az eredmény pedig 3-6 nap múlva már megkóstolható. Csíráztatásra természetesen csak vegyszermentes magok megfelelõek, a fajokat illetõen pedig nyersen vagy párolva ízletes a búza, árpa, zab, rizs, rozs, köles, kukorica, len, szezám, tök, napraforgó, lucerna, fehér mustár, retek, és a zsázsa. Alkalmas még csírazöldségnek a lencse, bab, borsó, szója is, de ezeket csak rövid fõzés után fogyasszuk. Tálalhatjuk a csírákat fõzelékként, saláták kiegészítõi lehetnek, de körözöttbe keverve vagy vajaskenyérre szórva is finomak.
Téli idõszakban sok diót, mogyorót fogyasztunk. Pucolás után a héjakat zacskóba téve kalapáccsal apró darabokra törhetjük, és a virágcserepek földjét beszórhatjuk vele. Ahogy a kertek talaján manapság divatos aprított fenyõkéreg, ez is 2-3 év alatt bomlik le, addig pedig jól mutat.
A déligyümölcsök közül a citrusok héját többféleképpen használhatjuk. Ha a citrom, narancs, grapefruit vagy lime héját lereszeljük (csak a színes részt), rövid szárítás után kristálycukorral keverve süteményeket díszíthetünk vele. A citrom és narancshéjat - felaprítva kis csíkokra - kevés vízben pár perc alatt puhára fõzhetjük. Lecsurgatás után cukorral elkeverve néhány nap múlva kész a kellemes ízû édes citrushéj, ami magában vagy tejszínhabbal fogyasztva kitûnõ, bár nem kalóriaszegény desszert. A megmaradó nedves cukor pedig átveszi a héj illóolajait ezért kiváló teaízesítõ. A frissen lefejtett héjak szegfûszeggel teleszúrkálva, vagy anélkül a radiátor környékére téve frissítik a szoba levegõjét. A kimaradt friss citromlé, kamillaforrázattal elkeverve a szõke hajnak gyönyörû fényt ad, ha hajmosás után ezzel bekenjük. Ezt gyakran nem célszerû használni és mindig alaposan le kell öblíteni, mert a citrom savassága -fõleg ha kevéssé hígítottuk csupán- a fejbõrt irritálhatja.
Megeshet, hogy az õsszel vásárolt alma romlásnak indult a picénkben - hiába mondták jól tárolhatónak - almaecet még készülhet belõle. A romlott részek eltávolítása után daráljuk le és tegyük egy nagy üvegbe. Öntsünk rá annyi forró szirupot (10 liter vízhez 0,9-1 kg cukor vagy méz), hogy pépszerû legyen. Tüllel lekötve tároljuk egyenletesen meleg, sötét helyen és naponta keverjük meg. 10-14 nap múlva már szûrhetjük is elsõ saját készítésû ecetünket.
Sok idõt vesz el a krumplipucolás egy háziasszony életébõl és nem is tartozik a kedvenc elfoglaltságok közé. A burgonyából készült étel sokkal egészségesebb, ha héjastól készítjük el, csak alaposan mossuk meg és dörzsöljük át kefével (ezt a módszert sokan csak nyáron az újburgonyánál alkalmazzák, pedig a tárolásinál éppúgy lehet). Eleinte biztosan furcsa lesz, de idõ és alapanyag-kímélõ megoldás, továbbá az ételben is karakteresebb lesz az íze, ezáltal jobban érvényesül.
A többször használt szennyezett étolajat egy zeolit tartalmú derolin nevû anyaggal deríthetjük, tehetjük újra használhatóvá. Ezzel a darabos részek kiszûrésén túl az idegen ízeket, szagokat és káros égéstermékeket is közömbösítjük.
A felsorolás még folytatható, de ennyibõl is kitûnik, hogy nem minden hulladék, vagy feleslegesnek tûnõ dolog szemét, csak kis türelem és ötlet kérdése az újrafelhasználás.

http://www.hotelaquamarin.hu

http://bit.ly/Cibdol_1

http://www.polariskorong.hu

http://www.diochi.hu/VIRAIMUN-KAPSZULAK-80-db-d21.htm

http://bit.ly/herbáció_vadg250glammies

http://gyogyitobeszelgetes.hu

kep_13.jpg

12.jpg

34.jpg

48.jpg

21.jpg

44.jpg

49.jpg

10.jpg

kep_4.jpg

35.jpg

43.jpg

4.jpg