Reklámfilmünk ide kattintva nyílik megMai dátum
2020.01.22
Névnap
Vince
Kapcsolat
Levél nekem
Látogatók
1723265
Frissítve
2020.01.20

kep_5.jpg

4.jpg

kep_13.jpg

6.jpg

36.jpg

C I K K E K « Vissza a főoldalra

NATÚRKRÉM KÉSZÍTÉS

Szerző: Dr. Nádor-Virág Anikó / www.nutrilab.hu • 2013.11.03

Győrffy Zsuzsannát kérdeztük a krémkészítés csínjáról-bínjáról. Az egykori légiutaskísérő hobbyként kezdte, ma már mesterségként űzi a natúrkrém-, és szappan készítést.

naturkrem.jpg

Hobbyból, hogyan lett mesterséged a natúr krémkészítés? Mi volt az első krémed, emlékszel még? Sikerült egyből?
Mindig is egészségtudatosan éltem, és ezt egyre több mindenre terjesztettem ki. Ahogy mások is, először a táplálkozásra kezdem el odafi gyelni, a sportra, a test és lélek egyensúlyára, aztán azt vettem észre, hogy a kozmetikumok összetevő listáját böngészem. Évek óta magamnak készítem a krémjeimet, szappanjaimat. Amikor megszűnt a főállásom és végiggondoltam, hogy mihez értek és mihez volna kedvem, emellett döntöttem. Ma már tanfolyamokat is tartok, ahol tanítom a krémkeverés és szappanfőzés fortélyait. Egyszerű gyógynövényes balzsamokkal kezdtem, mert azt nem lehet elrontani, illetve ha mégis, akkor egy újramelegítéssel lehet korrigálni. Ezekhez csak olajok kellenek, méhviasz és valamilyen vaj.

Nagy előnye a balzsamoknak, hogy nem kell tartósítani, sokáig elállnak. Ha vajról és olajról beszélsz, akkor elsősorban mire gondolsz?
Shea vaj, vagy kakaóvaj, de finomítatlan, ami a vajakat illeti. Az olaj meg pl. jojoba, szőlőmag, sárgabarackmag, argán. Sok félét használok, igyekszem tiszta, bio minősítésűt.

Vannak e gyakori hibák, amiket a házi krémkészítés során rendszeresen elkövetünk?
Ma már nem rontok el krémeket, de kezdetben előfordult egy-két vizes készítménynél. Ezeknél fontos, hogy a zsír-, és a vízfázis azonos hőmérsékletű legyen. Ha túlhűl pl. a zsírfázis, akkor nehéz emulgeálni a két részt, sőt szét is válik. Ahhoz gyakorlat kell, hogy egy szétvált krémet újra össze tudjunk keverni, hogy ne kelljen kidobni.

Mennyire számít a pontos kimérés? Te már rutinosan csinálod, vagy mindig pontosan kimérsz mindent?
Nagyon fontos az alapanyagok pontos kimérése, mert ezek kis adag krémek – mivel nem állnak el sokáig, nem érdemes túl nagy adagot készíteni -, 2-3 gr kell csak egy-egy alapanyagból, sőt valamiből még kevesebb. Ezért nem nagyolhatjuk el a mértékegységet, hogy kb. fél mokkás kanálnyi. Ezért sokszor elengedhetetlen, egy tized grammokat is érzékelő kicsi mérleg.

Mennyire számít a tisztaság? Ha jól tudom, ezekbe a krémekbe nem kerül bele tartósítószer?
A higiénia nagyon fontos a krémkészítésnél. Minden eszközt (főzőpoharak, keverők, kanalak stb.), tégelyt fertőtleníteni kell, utána egy kifőzött damaszt szalvétára tenni. Az alapanyagokba is csak fertőtlenített kanalakkal szabad nyúlni. A vizes készítményeket muszáj tartósítani, mert 4-5 napon belül megpenészednének, de ezek nagyon szelíd eljárások. Csak olyan megoldást alkalmazok, amit a natúrkozmetikum gyártók engedélyeznek. Ezen kívül tanácsos zárt rendszerű tégelyt, tubust használni a csomagoláshoz, hogy ne kelljen kézzel belenyúlni a használat során, mert az is csökkenti az eltarthatóságot.

Mit tanácsolsz, ha még valaki sohasem készített házi krémet, mi legyen az első amit könnyen el tud készíteni?
Mindenképp egy balzsammal kell kezdeni a krémkészítést, 3-4 összetevővel. Ez lehet egy körömvirág balzsam vagy egy ajakápoló. Ezeknél csak egyszerűen összemelegítjük az alapanyagokat. Ha véletlen túl lágy vagy túl kemény lesz, újraolvasztjuk és teszünk hozzá vajat vagy olajat. Persze ismerni kell hozzá az alapanyagok tulajdonságait, melyik hőérzékeny és ezért nem hevíthető, melyik gyógynövény vagy illóolaj mire jó. Tehát elméleti tudás kell, hogy megelőzze az első krémünket.

CSOKIS AJAKÁPOLÓ
Egy gramm méhviasz, 4 g pálmavaj, 1 g olívaolaj, 1 g étcsoki szükséges hozzá. A hozzávalókat vízgőzben összeolvasztjuk és tokba öntjük.

FÜRDŐBOMBA
Egy csésze szódabikarbóna, 1/2 csésze citromsav, 1/4 csésze keményítő, ¼ csésze zabliszt, 2 kávés kanál olívaolaj (vagy bármilyen hidegen sajtolt olaj), pár csepp illóolaj, pici természetes színezék (pl. kakaópor, kurkuma, őrölt csalánlevél stb.), 1-2 spricc víz. A szilárd anyagokat az olajjal, illóolajjal összekeverjük, a vizet a kezünkre spricceljük és onnan adagoljuk a fürdőbombához. Ez azért fontos, mert ha egyben adjuk hozzá a vizet, a szódabikarbóna felpezseg és akkor már nem lesz igazi fürdőbomba.

http://bulkshop.hu

http://bit.ly/Cibdol_1

http://www.polariskorong.hu

http://www.diochi.hu/VIRAIMUN-KAPSZULAK-80-db-d21.htm

http://bit.ly/herbáció_vadg250glammies

http://gyogyitobeszelgetes.hu

41.jpg

43.jpg

13.jpg

kep_15.jpg

kep_16.jpg

kep_1.jpg

5.jpg

30.jpg

8.jpg

32.jpg

26.jpg

52.jpg